Obserwatorzy

wtorek, 6 sierpnia 2013

Kurczak Sezamowy z Papryką

Dziś mam dla Was mój autorski przepis, w którym zakochała się cala moja rodzina a do tego bez dodatków jest to przepis dietetyczny :)

Są to piersi z kurczaka o smaku sezamowym.


składniki:

piersi  z kurczaka
trochę sypkiego sezamu
kawałek czerwonej papryki
olej sezamowy Biolevita
papryka suszona


Piersi kroimy na małe kawałki, marynujemy w sypkiej papryce i oleju sezamowym Biolevita, na naczynie żaroodporne wysypujemy trochę sezamu i na to układamy piersi z kurczaka zamarynowane, posypujemy trochę świeżą papryką pokrojoną w kostkę i podlewamy lekko wodą, tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok 180 -200 stopni i pieczemy ok 15-20 minut aż kurczak się lekko zarumieni. Smacznego!!!

Propozycje podania : z  pieczywem, w makaronem, z sałatą i świeżą papryką, z ziemniakami, z ryżem,

 Od producenta:


Olej sezamowy powstaje dzięki tłoczeniu na zimno prażonych nasion sezamu. Zawiera witaminy A, B1 oraz E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Witaminy A i E wspólnie opóźniają procesy starzenia. Olej tłoczony na zimno zawiera również bardzo dużo wapnia, co sprzyja osobom z nie doborem tego składnika.
Niezwykle cenne w naszej diecie Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, współdziałając z innymi składnikami zawartymi w oleju pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze krwi.
Stosuje się go głównie w kuchni azjatyckiej. Ostry i wyrazisty smak oleju może podkreślić nie jedną potrawę, która zachwyci niejednego smakosza dobrej kuchni.

Ode mnie:


A teraz trochę o oleju sezamowym który nadaje niesamowity smak kurczakowi. Olej już po otwarciu ma cudowny zapach, i smak nawet na surowo, ( mam już kolejne pomysły na jego użycie, na sałatkę i krewetki - więc spodziewajcie się niebawem)Konsystencja też jest super bo nie jest ani za rzadki ani za gęsty. W smaku jest wyrazisty i za razem delikatny. Świetnie nadaje się do oryginalnych potraw i przepisów.


Oleje w saszetkach znajdziecie tu :

Zdecydowanie polecam, urozmaici potrawy w każdej kuchni :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz