zrobiłam ostatnio panna cottę :) niestety estetycznie nie wygląda mega fajnie bo za szybko wyciągnęłam ją z formy ;p ale i z tym sobie poradziłam bo to co brzydko się wyjeło włożyłam do pucharków i tak podałam z łyżeczką :)
Składniki:
- 330 ml śmietanki 30% lub 36%
- 2-3 płaskie łyżeczki żelatyny
- łyżka cukru waniliowego
- 50 gram cukru
- 100 ml mleka
- kisiel truskawkowy
- cukier puder
Śmietankę należy
podgrzewać na małym ogniu razem z cukrem i cukrem waniliowym. W tym czasie żelatynę
rozpuścić w ciepłym mleku. Do podgrzanej śmietanki z cukrem dodajemy żelatynę z mlekiem. Mieszamy wszystko ale pamiętajmy aby nie gotować.
Przelewamy wszystko do formy, chłodzimy przez
minimum 5-6 godzin w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz